Dr. Sárfalvi - Dr. Tatár: CSALÁDI PÉNZÜGYEK

                                            Amit csak te taníthatsz meg a gyermekednek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TARTALOMJEGYZÉK

 

 • BEVEZETÉS

Kizárólag az a tanulás befolyásolja jelentősen az ember viselkedését, amely a felfedezésen alapul, és amely egy belső igényt elégít ki. ~ Carl Rogers

 

Számtalan sztereotípiával találkozunk a pénzzel kapcsolatban. A pénz rossz, bűnös, tisztességtelen dolog, a gazdagok mohók, kapzsik, gazemberek, magányosak és gonoszak. Ugyanakkor a szegények is megkapják a magukét, hiszen lusták, buták, ingyenélők, csak maguknak köszönhetik, hogy nem jutnak egyről a kettőre. Mit gondolnak a szegények? Az állam, a válság, a bank, a felügyelet, a - és itt egy bizonyos ember, cég, vagy népcsoport neve következik - tehet róla. És mit gondolnak a gazdagok? Nos, sokan úgy gondolják, hogy egyre fontosabb lenne, hogy az emberek törődjenek többet saját pénzügyi intelligenciájukkal, növeljék pénzügyi ismereteiket.  

 

 • I. KÖLTSÉGVETÉS, PÉNZÜGYI TERV

Egyetlenegy probléma sem oldható meg azon a tudatossági szinten, amelyen az keletkezett. ~ Albert Einstein

 

Minden családnak kell, hogy legyen költségvetése, az egy fős háztartásnak épp úgy, mint a többgyermekes családnak. Számba kell vennünk az összes bevételt, az összes kiadást és a havi költségvetési többletet (vagy hiányt), a havi készpénzáramlást, a cashflow-t. A költségvetés a család életének hű tükörképe. A jó költségvetés a boldogulás alapja!

 

 • II. A BANKBETÉT, FOLYÓSZÁMLA

A pénz jobb a szegénységnél – már csak anyagi okok miatt is. ~ Woody Allen

 

A bankszámla ma már általánosnak mondható minden család életében, általában bankszámlára kapjuk a havi fizetésünket és gyakran a bankszámláról fizetjük aktuális havi kiadásaink jó részét. Jelenleg a banki betéti kamatok olyan alacsonyak és a banki folyószámlavezetés, illetve a tranzakciós költségek ehhez képest annyira magasak, hogy elgondolkodtató, hogy miért is tartjuk pénzünket a bankban. 

 

 • III. LAKOSSÁGI HITELEK

A pénz okos embernek: zsebben ülő szolga. Az oktalan embernek: zsebben ülő úr. ~ Gárdonyi Géza

 

A bank számára minden kihelyezett összeg, hitel haszonnal kecsegtető, jó üzlet, hiszen a kölcsönügyletek ezerféle módon be vannak biztosítva a bank részéről és amíg az adós fizet, addig a kamat jó hasznot hoz a banknak.  A bankszakma a profitról szól. A a te pénzed a te eszközöd vagy a banké?

 

 • IV. ADÓSNYILVÁNTARTÁS

Az ésszerűen élő ember alkalmazkodik a világhoz. Az ésszerűtlenül élő ragaszkodik ahhoz, hogy a világot próbálja magához igazítani. ~ George Bernard Shaw

 

A George Bernard Shaw-tól származó gondolatot igazságtalannal érezhetjük, ha problémáinkért mindig csak másokat kívánunk okolni. Bárki, mindenki más oka és megoldása lehet a problémának, saját magukba azonban kevesen néznek. Nézzük egyszer a dolgokat úgy is, hogy mi hol hibáztunk. Jó volt addig a devizahitel, míg az árfolyam nekünk kedvezett? Örültünk a piaci átlag felett ígért kamatnak? Konkrét megoldást az ügyekben nem tudunk kínálni, de válaszolunk arra, hogy mi a KHR és mit tehetünk, ha a pénzintézettel meggyűlt a bajunk.

 

 • V. MEGTAKARÍTÁS, BEFEKTETÉS

A pénz megszerzésénél nagyobb művészet annak megtartása. ~ Közmondás

 

Megtakarítani azért szoktunk, mert valamit szeretnénk vásárolni, egy kicsit átrendezzük a családi költségvetést: elkülönítünk valamennyi pénz egy konkrét cél érdekében (utazás, vásárlás, stb.). A befektetés egy kicsit más dolog, bár kétségtelenül ugyanarról van szó: pénzt teszünk félre a „jövő számára”. A befektetésünkkel azonban valami távolabbi, általános célérdekében cselekszünk: általános tartalékot képezünk, gondolunk például a gyermekeink jövőjére, a saját nyugdíjas éveinkre, a pénzünk értékét legalább meg kívánjuk őrizni, sőt adott esetben nyereséget szeretnénk a pénzünk után elkönyvelni.

 

 • VI. A PÉNZÜGYI KÖRNYEZET

A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. ~ Muhammad Ali

 

Hogy mit kezdünk a pénzünkkel az nagyon sok tényezőtől, a személyiségünktől, a céljainktól, a családi környezettől, egészségünktől, a pénzügyi ismereteinktől, a gazdasági helyzettől, a pénzügyi szereplők magatartásától, az államtól és a jogszabályi környezettől, szóval sok mindentől függ.

 

 • VII. A NYUGDÍJRENDSZER 

Az emberek egyre hosszabb ideig élnek, a jelenség hátterében a 30 éves jelzálog-hitelek elterjedése állhat. ~ Doug Larson

 

Egyértelműen látszik, hogy egyre kevesebben szereznek jogosultságot az állami nyugdíjra és a jogosultak is egyre kevesebb nyugdíjra számíthatnak. A fogyatkozó aktív népesség mindinkább képtelen „kitermelni” a nyugdíjasok megélhetéséhez szükséges pénzt. Ezt hívjuk mi a felélt öregkornak.

 

 • VIII. ÉLET A BIZTONSÁGI TARTALÉKON TÚL

Nem kell rakétatudósnak lenni. A befektetés nem egy olyan játék, ahol a 160-es IQ-val rendelkező illető legyőzi a 130-as IQ-jú személyt. ~ Warren Buffett

 

A kérdés, amit ebben a fejezetben megvizsgálunk, az az, hogy mennyi pénzből lehet megélni életünk végéig. Nem, valóban nem rakétatudomány. Önképzés, önfegyelem és elhatározás kérdése.

 

 • IX. VÁLLALKOZÁSOK

Minden sikeres vállalkozásnak három emberre van szüksége - egy álmodóra, egy üzletemberre és egy tőkésre. ~ Peter McArthur

 

Ebben a fejezetben a saját üzletről, a saját üzlet mítoszáról lesz szó. Ha te is egy örökké nyughatatlan olyan alak vagy, aki szerint csak akkor jönnek lendületbe a dolgok, ha te kézbe veszed a szervezést és van olyan szaktudás, vagy ötlet a közeledben, ami jövedelmezően eladható, akkor fontold meg a saját vállalkozást. Ha a vállalkozásod nélküled is működik (esetleg még jobban mint veled), akkor valami hatalmas nagyot tettél, eszközt építettél, amely már a munkád nélkül is pénzt temel neked és gyermekeidnek.

 

 • X. JÓTÉKONYSÁG

Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat. Csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel. ~ Teréz anya

 

A civilek hatalmas munkát végeznek olyan területeken, ahova az állam (önkormányzat) nem jut el. Ha jól választod meg a jótékonykodásod formáját, akkor a legkevesebb, hogy az önbecsülésed épül, de akár megható, máshoz nem fogható élményekben is részed lehet. Nagyon sok támogatható téma van (egy állatmenhely üzemeltetésétől egy múzeum, vagy egy konkrét közösség támogatásáig), bárki találhat olyat, ami közel áll hozzá és az értékrendjéhez.

 

 • XI. GYERMEKPÉNZÜGYEK

Ha te magad nem tanítasz gyermekednek semmit a pénzről, sokan akadnak majd akik ezt megteszik. ~ Robert T. Kiyosaki

 

Miért ez a téma került a legvégére? Hogy előtte téged is megtaníthassunk halat fogni. Ne halat adj gyermekednek elsősorban, mert az hamar elfogy, de ha megtanítod halat fogni, soha nem marad éhesen.

 

 • ZÁRSZÓ

Sorsunk az lesz, amit majd megérdemlünk. ~ Albert Einstein

 

Hisszük, hogy pénzügyi döntéseinkkel minden forint esetén a sorsunkat, gyermekeink sorsát és Magyarország jövőjét írjuk. Felelősek vagyunk a pénzügyi döntéseinkért. Ez a pénz igazi arca. 

 

Tudjál meg még többet szerzőinkről a RÓLUNK menüpont alatt.

 

 

MEGVESZEM A KÖNYVET!

Ára: 3750,- Ft

Klikk a linkre!

"Egyértelműen hiánypótló könyv. Szülőként nagyon sok mindenben szeretnénk a gyerekeinket segíteni, természetesen pénzzel is segítjük, osztálykirándulásra pénzt adunk, zsebpénzt adunk, s sok más esetben adunk pénzt a gyermekeinknek. Ez a könyv abban segít, hogy ne csak pénzt adjunk nekik, hanem azt is, ami ennél sokkal fontosabb, a pénz kezelésének képességét is."

 

Cserey Miklós - Szülőnek lenni program alapító vezetője

 

Az ajánlást itt olvashatod el teljes terjedelemben. Klikk!